Donald McKay

Kilde: "Richard Cornelius McKay, Some Famous Sailing Ships and Their Builder, Donald McKay" (1928)

I glansperioden for sejlskibe med de hurtige sejlførende Clippere var Donald McKay en af de mest betydningsfulde forgrundsfigurer. Han var en skibsingeniør som designede og byggede det største og hurtigste af alle Clippere der har sejlet på havet.

I de tidlige år af det 19. århundrede kom en vogn læsset med kartofler raslende langs vandsiden af den gamle by Shelburne, Nova Scotia. Vognen stoppede med et stød ved en kaj, og en dreng, som havde sovet på den fyldte vogn, vågnede straks. Den lille fyr satte sig op og gned sine øjne, derefter var alt pludseligt intens, for der ved kajen, lå der en Banks fiskeriskonnert! De øjne der for et øjeblik siden var lukket i søvn, dansede nu med fryd, for havde de set skibe som i en drøm. Drengen på dette læs kartofler var Donald McKay, og verden har siden beundret iværksættelsen af hans drømme!
Var hans ungdommelige fantasi allerede på det tidspunkt ved at udtænke billeder af flying cloud, Lightning, eller Clipperen over dem alle, Grat Republic? Om drengen drømte om noget af disse ting, kan vi ikke vide. Vi ved at fra hans tidligste ungdom var Donald McKay småforelsket i skibe, og det voksede og voksede indtil dette geni skabte og konstruerede disse fremragende eksemplarer af maritim arkitektur der vandt ham verdensomspændende ry.

Donald McKay, Amerikas kendte skibsdesigner og bådbygger blev født i Shellburne, Nova Scotia, den 4 september 1810. Han var den ældste søn af landmanden Hugh McKay, hvis far Donald Mckay stammede fra Tain, Ross County, Skotland. Han var officer i den britiske hær. Han emigrerede til Nova Scotia efter afslutningen af den amerikanske revolution.
Hans mor var datter af Lauchlan og Elisabeth McPherson. Moderen tilhørte en familie som længe havde været bosat i Nova Scotia, og de havde opnået en hvis indflydelse og rigdom i de bedre stillede og handelsmæssige kredse i Halifax. Moderen døde i Boston, den 14 november 1856, men både hende og hendes mand, som boede der indtil den 30 december 1871, levede længe nok til at se at deres søn, Donald, opnå berømmelse og ære som kun tilkendtes få mænd af hans tid.

Da Donald McKay var omkrig 16 år forlod han Nova Scotia hjemmet for at søge en karriere i New York . Dette skyldtes både nødvendighed og ivrig ambition. I 1826 var skibsbygning en blomsterende industri, i det amerikanske metropolis og skibe bygget i New York var de bedste i verden på dette tidspunkt.
Byen var hovedkvarteret for Parketfart mellem amerika og Europa, og skibsbyggerne byggede nogle af de fineste sejlskibe i hele verden. Det var derfor ganske naturligt at den opadstræbende unge mand tog til denne store havneby.


Donald McKay er født den 4. september 1810 i Shelburne County, Nova Scotia, Canada. Han var en af de bedste skibsdesigner og bådebygger i det 19. århundrede. Han døde den 20. september 1880 i Hamilton, MA, USA.

Donald tog med et skib der sejlede fra Halifax, og efter en lang, temmelig stormende færd, landede han i New York. Det var ikke svært for ham at lokalisere skibsbygningsområdet. Hele vandsiden langs East River, fra Corlaers Hook til omkrig East Tenth Street, var et mylder af travle værfter, og han fandt hurtig beskæftigelse, som en slags daglønner i Issac Webb′s værft, lokaliseret på East River, fra femte til syvende gade.
Denne beskæftigelse var kun midlertidig, for han havde besluttet at lære skibstømrerarbejdet grundigt, og var derfor nødt til at finde en læreplads. Så han skrev en kontrakt om en læreplads hos Isaac Webb, passende kaldt ¨Faderen af skibsbyggere¨, fordi langt flere meget dygtige skibsbyggere var uddanet på dette værft, end noget andet værft i amerika. Webb var en mand med fremragende kvaliteter, altid hensynsfuld overfor sine arbejderes behov og følelser, hvilket dengang for 185 år siden, var usædvanligt fordi chefen normalt behandlede arbejderne barskt.

Donec convallis tortor id nunc. In fringilla facilisis ligula. Etiam felis mauris, mattis sed, dapibus sit amet, elementum at, sapien. Pellentesque eu mi. Vestibulum imperdiet, sem tristique tempus cursus, lacus lectus aliquet lorem, accumsan accumsan arcu velit ac mauris. Quisque et libero. Pellentesque ac pede commodo tortor gravida eleifend. Aliquam interdum velit tristique est. Aliquam pellentesque ultrices ante. Praesent sit amet purus eget velit hendrerit dignissim.

Nunc feugiat, quam at sagittis commodo, lacus magna congue justo, eget viverra neque risus quis risus. Etiam placerat elit at ligula. Praesent hendrerit augue vitae lorem. Pellentesque dignissim, eros eget sodales elementum, dui pede pharetra turpis, ut scelerisque orci lectus ut dolor. Pellentesque ut lectus. Sed pretium aliquam libero. Praesent cursus posuere massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Ut imperdiet lobortis tortor.
Phasellus ac nunc. Pellentesque ultrices magna sit amet mauris. Duis sapien. Sed id nibh. Donec lobortis arcu non nibh. Proin lectus sem, sodales eu, vehicula ac, fringilla ac, nulla. Phasellus a odio. Vivamus vulputate felis sed arcu.

Flying Cloud Sovereign of the Seas Great Republic Champion of the Seas